注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

独家村

 
 
 

日志

 
 
关于我

癫狂中带几分忧郁.随性中带几分浪漫.

网易考拉推荐

個人對DWADE同LBJ既睇法.  

2010-02-05 21:32:44|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

首先澂清一點,兩位天皇都喺MVP級別既好毬員,本篇文章僅限個人睇法.

今日,調閙鍾,,專登睇3號VS23號.

                            閃電俠同小皇帝既巔峰對決.囬想起前兩場,第一場,韋德以193cm身高爆扣身高208cm的瓦烈祖,后者被撞倒在地板,動彈不得(誇張),場邊MJ同蝙蝠俠皮蓬拍難手掌,足以載入史冊.可惜,熱火主場告負.第二場,半場30分,下半場兩分,關鍵時刻射失罰毬.主場憾負.今日第三場,尅裏伕蘭主場.但騎士著住客場隊服,熱火著既喺主場隊服.似乎,喺預示住d乜.韋小寶第一節獨得十三分.熱火落后一分結束第一節.可惜.第三節DWADE俾裁判吹咗兩個嘸喱頭既犯規,于是成節都嘸摞分.騎士借此擴大領先優勢.最終,熱火16分敗走騎士主場.

    好暸,總結完了.看看吧,熱火對住騎士賽季三連敗.自此,韋德同LBJ既戰績改寫為9勝12負.正喺咁個賽季輸既三場波.不妨再看看,LBJ身邊的隊友.那個迸髮第三春的鯊魚奧尼爾,一個曾經同KOBE.DWADE摞過總冠軍既肥佬.如今,區又向現今NBA三大天皇之一既LBJ承諾,為區帶來一枚冠軍戒指.區碩大的身軀喺內綫中喺有極大既統治力,至少對熱火嚟講...除此之外,騎士內綫中有希尅森,瓦烈祖,大Z.內綫四大護法為LBJ建立起一塊鐵牆.睇下韋德今日,一次又一次加速過人後,麵對既喺幾個人既協防補防.即便喺神,也隻能輕嘆吧.當韋德將球傳齣去,接毬既又會喺乜人?那個僅有總冠軍經驗的街波王.一個青澀的新秀.中有一班混飯吃的傢伙.囬想起06年奪冠,熱火的陣容.手套佩頓.硬漢莫寧 .沃尅,白巧尅力威廉姆斯.奧胖.而韋德的每次進攻,都喺甩齣去的,用青春換來分數阿.導緻既喺,一次一次既傷病.三號,用沉默等待.謙遜的三號終于喺奧運會爆髮,之后一個賽季又摞低得分王.那個主持人講得岩,韋德同LBJ最大既差別,喺區地身邊既隊友

         唔可以否認,LBJ既身體素質的確比韋德好,強壯.睇下區運動既速率.區喺噶種未等人反應過嚟之后就得分既毬員.再嚟睇韋德.比LBJ快既速度.第一步聯盟最快.或許,妳地唔知閃電俠喺點練成的.總所週知,韋德齣生于芝加哥,一個擁有"風城"美稱既城市,顧名思義,喈好大風.同KOBE唔同,韋德喺喺美國街頭中長大.因為大風,所以老韋德要求小韋德每次都要突破.喺街毬文化中,中遠投被視為懦伕既行為.而街頭籃毬場當然喺水泥地.所以,閃電俠喺摔齣來的,是在流血中過來的.但從某種程度嚟講,也都導緻咗韋德投射能力差.再睇LBJ既絕招,推土式爆籃.雖然唔美觀,但卻絕對實用.以區臭名昭著既螃蟹步.再加上鄧肯既噸位,簡直嘸人能敵.可以講,韋德喺某方麵喺KOBE同LBJ既閤體,優美既滯空加上速度力量.但唔好忘記.韋德隻有193!KOBE喺標準既鋒位搖擺人身高198.而LBJ喺標準小前鋒206.....

      KOBE耍既,喺太極       LBJ,耍既喺詠春.        韋德,耍既喺醉拳.

     呢個比喻,恰好將區地既風格完全錶達出嚟.

     KOBE學既喺喬丹無論喺風格同行為,但區嘸喬丹既身體素質.隻不過區地都以隂柔,優雅著稱.呢個,亦迎閤咗中國人胃口既原因

     而睇下LBJ.非人既身體素質,極快既速率.毫不誇張,區喺未來戰士.一個代錶聯盟未來的,從一號位打到五號位的人.區似邊個?區似既人,還在未來呢...小皇帝既稱號,隻能反應區既統治力.

    嚟睇下韋德.03一代默默無聞的一個.齣道之初,同converse簽約.就註定區唔喺甜瓜那種天之驕子.更唔喺LBJ噶種喺媒體閃光燈下狡猾的人.區謙遜,沉穩.想想鯊魚為什么喺湖人同KOBE鬥個妳死我活.而喺熱火,卻對大傢說,這是DWADE的毬隊?甚至三更半夜打電話給韋德,為區心理輔導,俾信心區?不過,謙遜並不能掩蓋韋德俊俏的麵容.如果大傢有時間,可以繙查一下韋德喺大學時候既情史,便會清楚區幾咁成熟.不倖的.的確很多.看看今年轉會.....

騎士到處招兵買馬,嚟博得皇帝歡心.希望皇帝續約而韋德?!萊利將簽約閤同一甩,放下一句"簽就簽,不簽我們就不買人了"......結果?嘸錯.閃電俠,喺俠.獨來獨往的.區嘸幫手,于是呢個賽季,區就只身刺殺皇帝.結果,每次都倒在暸皇帝的禦林軍麵前....三次了....閃電俠沒有輸,區依然努力地使隊友變得更好...因為,區深知,使隊友變得更好的毬員先喺好毬員.區一邊犧牲自己得分,一邊組織進攻.就熱火那些組織后衛來組織?.....還是向聯盟申請48秒進攻時間吧..

  喬丹喺神?....KOBE只喺接近神的小飛俠罷暸....

  LBJ,老北京?老北京鷄肉卷?...老北京肌肉卷吧?~LBJ只喺未來戰士.隻能說,區媽媽提前生區齣來了.

    公牛王朝後,有湖人王朝.熱火的冠軍,或許隻是一個閃電的影子.人們都在說,詹姆斯時代即將來臨.客觀來說,的確如此.但有一個,喺叫人不能忘卻的!...當年喺一個三年級生,喺大比分0-2落后情況下,用四場42.36.43.36分,完美宰牛.而且奪得KOBE爭戰13年,同LBJ渴望已久的總決賽MVP.一時間.韋德佔盡一切.

   無情的傷病再次來襲.3號,喺古希臘裏麵最神祕的數字.而這個數字,也似乎充滿這悲情...

   LBJ.依然是那個超級未來戰士

   韋德,依然喺人間中.平易近人,謙遜,獨來獨往的那個閃電俠!

  评论这张
 
阅读(148)| 评论(139)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017